Litt om Sibirkatten

 Sibirkatten er en skogkatt fra Sibir. Mange betegner den som russlands nasjonalkatt. Den første sibirkatten kom til Sverige i 2000 og til Norge i 2001. Sibirkatter har blitt en populær rase i Norge de senere årene, og rasen er fortsatt i vekst. Dette skyldes blant annet allergivennligheten i tillegg til at sibirkattene er en flott familiekatt.

På denne siden kan du lese om sibirkattens lynneutseendeallergivennlighet og helse.

Lynne

Sibirkattene er kjent for et godt lynne og en inntagende personlighet. De knytter seg sterkt til sine eiere og er veldig lojale.

Sibirkattene er kjent for å være glade i vann, og de oppholder seg gjerne nær vannkilder. Det er selvfølgelig individuelle forskjeller blant sibirkattene. En annen egenskap er at sibirkattene er smarte og lette og oppdra. De brukes bl.a. som sirkuskatter i Russland. I tillegg er de også kjent for å være territoriale.

Utseende

Sibirkatten er en såkalt naturrase. Med det menes at det er naturen selv som har formet denne katten som har tilpasset seg det utfordrende klimaet i Sibir. Pelsen er semilang og har et vannavstøtende lag. Ørene er medium til små for å hindre varmetap og mellom potene har den lange hårtufser.

Sibirkattene vokser sakte og kan bruke opp til fem år på å bli fullvoksen i kroppen.

Sibirkattene kan minne litt om de andre “skogkattene” main coon og norsk skogkatt. Det som hovedsaklig skiller de fra hverandre er den kompakte bygningen, pelsen og fasongen på hodet. Sibirkattene er kraftigere enn main coon, men main coon har en lengre kropp og større ører. Sibirkattene har avrundet hode og ører og runde øyne, mens norsk skogkatt har et trekantet hode, spisse ører og skjeve øyne.

Standarden på sibirkattene sier i all hovedsak at hodet skal være massivt og litt lengre enn bredden. Pannen er bred og ganske rund. Ørene er medium til små og skal være runde. Det skal være god bredde mellom disse. Øynene skal være store og ovale, gjerne litt på skrå. Øyenfargen oftest gule eller grønne, men alle farger er tillatt. Katten skal ha en kraftig beinstamme. Bena er medium i størrelse og former en rektangel med kroppen. Labbene er store og runde, og skal ha dusker under. Halen skal være lang med avrundet tupp. Pelsen skal være tett og ikke ligge helt inntil kroppen. Overpelsen er vannavstøtende og skal kjennes litt hard ved berøring. 

Allergivennlige katter

Sibirkattene er allergivennlige fra naturens side. Det betyr at folk som er allergiske mot katter kan tåle sibirkattene. Vi må poengtere tydelig at ikke alle katteallergikere tåler sibirkatten. Så hver enktelt som ønsker å skaffe seg en allergivennlig katt få testet dette. Vi tar  imot testbesøk når vi har kapasitet.

Men det finnes flere testhjem til dette formålet rundt omkring i landet.  Trykk på testhjem-linken under om du vil avtale testbesøk.

For katteelskere som til sin fortvilelse ikke kan ha katt kan altså en Sibirkatt være løsningen!

Når man er allergisk mot katt kan det være ulike ting man er allergisk for. Det kan være bl.a. spytt, avføring, serum eller urin. Allergi er individuelt, og allergikere kan reagere forskjellig på samme katt.

De fleste katteallergikere reagerer på stoffet FEL D-1 som finnes i spyttet. Dette stoffet, som er et protein, får kattene på pelsen når de vasker seg. Og når pelsen tørker blir det til støv. Og det er altså i dette støvet at FEL D-1 finnes og fremkaller allergireaksjoner.

Hovedteorien på hvorfor sibirkattene er allergivennlige er at de mangler eller har en veldig lav forekomst av proteinet FEL D-1 i spyttet. Noe som medfører at de som er allergiske for dette stoffet ikke får allergiske reaksjoner fra sibirkattene. Det gjenstår fortsatt å bevise dette vitenskaplig.

Sibirkatten finnes i en mengde ulike farger, under vises noen av dem:

Først ut ulike skilpadde farger, med og uten hvit:

 
 Over er sølvskillpadde med hvit SIB fs 03 22.
Under smokepadde m hvit SIB fs 03

 Sølvpadde SIB fs 22, og solid padde SIBf

Ulike bruntabby, spottet og klassisk tabby:

Katten over  er klassisk tabby SIB n22, den under er spottet tabby SIB n24

Golden

Kattene over her er golden spottet. SIB ny24

Sølvtabby katter (her med hvit)

Sølvspottet med hvit SIB ns 09 24

 Sølvtabby med hvit SIB ns 09 22

Rødsølvtabby

Noen ulike hvitflekk katter

Sosial rase...to er ofte bedre enn en ...

Del denne siden